Rozsdamentes

rlemez.jpg rprofil.jpg rrud.jpg

Termékleírás:

A rozsdamentes acélok krómötvözetű acélok, amelyek 12-30%-ban krómot, valamint max. 30% nikkelt, max. 24% mangánt, továbbá néhány százalékban olyan elemeket tartalmaznak, mint a molibdén, szilícium, réz, titán, nióbium, nitrogén stb. Az ötvözetek környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét a króm határozza meg, ezért az ötvözésnél döntő szerepe van. A leggyakrabban használt ötvözőelemek közül a nikkel és a mangán az acél szilárdságát, keménységét és olvadáspontját növeli, és ezzel a szilárdsága magasabb hőmérsékleten javul (hőálló acél). Nagy mennyiségű króm és nikkel az acélt rozsdamentessé (alacsony hőmérsékleten korrózióállóvá), savállóvá teszi. A rozsdamentes acélokat vegyi összetételük és szövetszerkezetük alapján az alábbi csoportokba soroljuk: ausztenites, martenzites (edzhető), ferrites, ausztenites - ferrites (duplexacél),

Felhasználási terület:

1.4301: vegyipar, élelmiszeripar, gyógyszeripar, papírgyártás, petrokémia, textilipar, háztartási eszközök gyártása, belsőépítészet, autógyártás, hőcserélők, bojlerek csővezetékeinek gyártása.

1.4404: gyógyszeripar, papírgyártás, műanyaggyártás, robbanástechnika, tengervízzel érintkező szerkezetek, erősen igénybevett vegyipari eszközök és készülékek (kloridok jelenléte), meleg vizes berendezése, textilipar, világítástechnika.

1.4571: vegyipar, gyógyszeripar, olajipar, papírgyártás, gépipar, világítástechnika, repülőgépgyártás, repüléstechnika, élelmiszeripar, mechanikailag igénybevett építészeti szerkezetek, a cellulóz, viszkóz, műrost, textil, festékek, műanyagok és üzemanyagok feldolgozására használt gépek gyártásához.

1.4016: elektromos háztartási fogyasztók gyártása, vendéglátóipar, élelmiszeripar, építőművészet, bútorgyártás, orvostechnika, vegyipar.

Gyakor minőségek:

1.4301: Az ausztenites króm-nikkel acél a korrózióálló anyagok leginkább használt fajtája kiemelkedően jó korrózióálló tulajdonságokkal, hidegalakíthatósággal és hegeszthetőséggel. Víz-, vízgőz- és légnedvességálló, továbbá ellenáll a gyenge szerves és szervetlen savaknak. 6 mm lemezvastagságig ellenáll a kristályközi korróziónak utólagos hőkezelés nélkül is (alacsony széntartalom). Ellenállóképessége 300 fok C-ig garantált, magasabb hőmérsékleten a titánnal stabilizált AISI 321 használata javasolt. Jól polírozható, mélyhúzható, peremezhető és körözhető. A keményedésre való hajlam miatt magasan ötvözött gyorsacélból, keményfémből vagy karbidos ötvözetből készült szerszámmal kell megmunkálni. Gázhegesztés kivételével bármilyen módszerrel hegeszthető.

1.4404: Ausztenites, saválló króm-nikkel-molibdén acél, 0,03% széntartalommal, magas saválló képességgel. Klórtartalmú oldatokban mérsékelten hajlamos a lyukkorrózióra. Jól hegeszthető a hegesztés utáni utólagos hőkezelés igénye nélkül. Interkrisztallin korrózióálló képessége magas, tükör felületre polírozható és nagyon jól alakítható (hajlítás, mélyhúzás, préselés).

1.4571: Ausztenites, saválló króm-nikkel-molibdén acél titán-adalékkal stabilizálva. Magas saválló képessége és szilárdsága, valamint a magas folyáshatár miatt a helyi mélykorrózió kockázata alacsony (molibdén adalék). Vastagabb anyagok hegesztésénél nincs szükség hőkezelésre. A titán-adalék miatt a magasfény nem elérhető. Mélyhúzható, hajlítható. A megmunkálási feltételek hasonlóak, mint a AISI 304 anyagnál. Gázhegesztés kivételével minden módszerrel hegeszthető.

1.4016: Ferrites, 17% krómtartalmú acél jó korrózióálló képességgel. Könnyen polírozható, húzható és hajlítható. 20 fok C alatti hőmérsékleten történő alakításnál törékenységre hajlamos. Megmunkálhatósága hasonló az ötvözött cementált acéléhoz. Ugyanúgy, mint a többi lágy anyagnál, a forgács rosszabb elvezetésével kell számolni. A 3 mm-nél vastagabb lemezeknél az alakíthatóság javul, ha az anyagot és a szerszámot 100-300 fok C-ra hevítjük. Hegesztés esetén a varrat mentén ridegedés figyelhető meg és csökken a korrózióálló képesség.

Kérjen egyedi ajánlatot munkatársainktól.