Alumínium

Az alumínium

Az oxigén és a szilícium után az alumínium a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme. A földkéreg 7,5%-a alumínium és csak 5%-a vas. Annak ellenére, hogy számos fém – köztük a vas is – már az ókorban ismert volt, az alumíniumipar 2012-ben csak 126 éves. Ennek az a magyarázata, hogy az alumínium hagyományos kohósító eljárásokkal nem állítható elő. Az 1886-ban szabadalmaztatott eljárás, mely az alumínium-oxid kriolit olvadékban való oldása révén kapott olvadék elektrolízisén alapszik, napjainkban is az alumínium előállításának alapelve.

Az alumínium korrózióálló fém. Korrózióállósága nem kémiai, hanem fizikai természetű. A korrózióállóság lényege az, hogy a levegő vagy a víz oxigénje az alumínium felületén igen rövid idő alatt vékony, összefüggő oxidréteget hoz létre, mely a további oxidálódást megakadályozza. Ez az oxidréteg általában olyan vékony, hogy elektromosan szigetel. Az oxidréteg vastagsága és szerkezete kémiai műveletsorral, eloxálással befolyásolható. Eloxálással különböző vastagságú és színű oxidréteg produkálható az alumínium felületén, ami a korrózióállóságot javítja. Az alumínium csak oxigéntől elzárva, védőgázas hegesztéssel hegeszthető. Ez azért van így, mert az olvadt alumínium felületén rendkívül intenzív az oxidhártya képződés, mely oxidhártya a hegesztett kötés minőségét igen károsan befolyásolja.

Az alumínium meleg- illetve hidegalakíthatósága kitűnő, ezért sokféle nyitott, zárt alakú profil sajtolható belőle. Széles körű felhasználhatósága az ipar számos területén hasznosítható. A melegen és hidegen hengerelt alumíniumlemezek felhasználási lehetőségei rendkívül sokrétűek, ami főleg a kis tömeggel, a jó korrózióállósággal, a jó felületi minőséggel, valamint megfelelő mechanikai tulajdonságokkal teszi sokrétűen felhasználható termékké.

Az alumínium ötvözetei

1000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

99%-ban, vagy ennél nagyobb arányban tartalmaznak tiszta alumíniumot. Ennek a sorozatnak kiváló a korrózióállósága, de gyengék a mechanikai tulajdonságai. Az 1100-as számú alumíniumötvözetet elterjedten használják a villamos iparban és a feldolgozóiparban.

2000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

Réztartalmú ötvözetek. Nagy a szilárdságuk és hőkezelhetők, de általában gyenge a korrózióállóságuk, a szemcsék határfelületein korrózió léphet fel és nehéz a korrózió megakadályozása. A 2024-es ötvözetet széles körben használják a repülőgépgyártásban.

3000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

Mangán tartalmú ötvözetek. Ezt a csoportot jó általános korrózióállóság és mérsékelt szilárdság jellemzi. A sorozat legelterjedtebb tagja, a 3003-as számú ötvözet alakítható, könnyen hegeszthető és széles körben használják tartályok, hőcserélő alkatrészek és ipari folyamatok csővezetékei gyártására.

4000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

Szilícium tartalmú ötvözetek. Alacsonyabb olvadáspontjuk miatt hegesztésre használják őket. Ez az ötvözetcsalád jó korrózióállósággal rendelkezik és korróziója gátolható (inhibeálható).

5000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

Magnézium tartalmú ötvözetek. Korrózióállók és korróziójuk gátolható. Ezeket az anyagokat elterjedten használják tengeri környezetben, ahol jól ellenállnak az ott jelentkező hatásoknak. Bizonyos körülmények között azonban hajlamosak a feszültségkorrózió okozta megrepedésre.

6000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

Szilícium és magnézium tartalmú ötvözetek. A szilícium és a magnézium olyan arányban van jelen bennük, hogy magnézium-szilicidet alkossanak. Emiatt ezek az ötvözetek hőkezelhetők. Az ilyen ötvözetek, mint pl. a 6061-es ötvözet, jól alakíthatók, könnyen hegeszthetők és mérsékelten szilárdak. Ennek a sorozatnak az ötvözetei kiválóak szerkezeti anyagként recirkulációs hűtővíz rendszerekhez.

7000-es sorozatba tartozó alumíniumötvözetek

Cinktartalmú ötvözetek. Hőkezelhetők és nagyon nagy a szilárdságuk. Korróziójukat nehéz meggátolni, és emiatt általában 3004-es ötvözettel burkolják be őket a lyukkorrózióval szembeni ellenállásuk javítására.